Artikelen

Boomhutten in Schinveldse bossen
Maandag 10 oktober 2005 bron: ANP-Volkskrant
SCHINVELD - Tientallen actievoerders van Groenfront! hebben zondagmiddag uit protest boomhutten gebouwd in een grote beukenboom in de Schinveldse bossen. De politie en marechaussee grepen, ondanks eerdere waarschuwingen, niet in. Vorige week nog had Defensie de bossen tot verboden terrein verklaard. De activisten proberen de kap van zes hectare bos vlakbij het Awacs-vliegveld bij Schinveld te voorkomen. De NAVO heeft om de kap gevraagd en minister Dekker van VROM heeft boseigenaar Defensie toestemming gegeven voor de kap. Bij de Raad van State lopen nog enkele procedures over de vraag of de minister danwel de gemeente Onderbanken, waar het bos onder valt, bevoegd is om tot boskap te besluiten. Onderbanken verzet zich tegen de grootschalige kap en wil hooguit acht bomen verwijderen. Naar verwachting wordt niet met de kap begonnen voordat de Raad van State een uitspraak heeft gedaan.

Bomen en verbetering luchtkwaliteit
Een onderzoek naar de effecten van bomen rondom de Ruit van Rotterdam van Fred Tonneijk
Klik hier voor het downloaden van het .pdf bestand.


Strijd om Bijlmerbomen
Donderdag 1 september 2005 bron: Volkskrant auteur: Dirk van Harten
De vernieuwing van de Bijlmermeer heeft de 3G-buurt bereikt. De bewoners van deze 'betere wijk' hebben bezwaren. De dijk en de bomen verdwijnen. lees verder »

Zoveel bomen naar de knoppen
Zaterdag 24 juli 2005 bron: Volkskrant Auteur: Marieke van Aarden
Overal staan kastanjes te sterven en niemand weet echt waarom. De toverdokters staan in de rij, dat wel. Groenbeheerdeskundigen vrezen dat de talloze zieke paardekastanjes de voorbode zijn van iets veel dramatischers.
In Nederland en grote delen van Europa kwijnen de paardekastanjes weg. Majestueuze exemplaren langs de Hofvijver in Den Haag raken in de versukkeling. In Amsterdam-Noord bij het uiteinde van de Coentunnel staan sommige bomen er met diepe scheuren in de stammen zwaar gehavend bij. De beeldbepalende kastanjes langs de ringweg in Houten verkleuren en sommige sterven af. En in de Haarlemmermeer worden dode paardekastanjes gekapt om te voorkomen dat fietsers een afgebroken tak op hun hoofd krijgen.
lees verder »

Stelling Bomenstichting:
"De toekomst van de stadsboom in relatie tot de opwarming van de aarde", is het thema van de discussie gehouden op het Boomfestival, ditmaal ter ere van het 35-jarig bestaan van de Bomenstichting. De stelling is als volgt: Zorg voor een breed assortiment stadsbomen, inheems zowel als uitheems, op uitstekende groeiplaatsen. Grijp niet in en kijk welke bomen overleven.
Marjan van Elsland, ambassadeur van de Bomenstichting verklaart de stelling nader. De opwarming van de aarde is gaande, zelfs als we in staat zijn om de uitstoot van broeikasgassen te stoppen zal het effect hiervan nog tientallen jaren duren. We hebben of krijgen zachte winters en hete droge zomers. Ziekten en plagen spelen een rol in de natuur. Kijk naar de paardenmineermot. Stadsbomen hebben het nu al zwaar, veel straatbomen zullen verdrogen als het waterpeil niet omhoog gaat. We kunnen de bomen water geven, maar we zullen zelf problemen krijgen met drinkwatervoorziening- zo is de voorspelling.   lees verder »

Over een heel oude paardekastanje aan de Hemonylaan
die eerst bedreigd werd met kap, toen met meer dan 40 % snoei, die daarna het vooruitzicht kreeg van een meer redelijke snoeiproportie van hoogstens een kwart, maar die uiteindelijk geveld werd door een noodkap, terwijl er juist geprobeerd werd hem de status van monumentale houtopstand te geven. Een jonge vruchtloze rode paardekastanje is inmiddels aangeplant.

Hoe heeft het zo kunnen lopen? Dit is een verhaal met verschillende (deskundigen)perspectieven en strategieën in twee door elkaar heen lopende procedures met biologische en juridische argumenten.
lees verder »

Bewoners en raadsleden praten over bomen in de Zuidas
Afgelopen dinsdag vond voor het eerst een speciale Zuidas-vergadering plaats van de raadscommissie van ZuiderAmstel. Door het organiseren van deze speciale vergaderingen hopen de raadsleden beter op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen in de Zuidas. Ook willen ze ruimte geven voor inbreng van bewoners. Op deze eerste vergadering verzorgde het Bewonersplatform Zuidas een presentatie over bomenbeleid in de Zuidas. Inge de Boorder van het platform vertelde over de onrust bij de bewoners over het verdwijnen van grote aantallen bomen. Ook deed zij enkele voorstellen voor een beter bomenbeleid. Het bewonersplatform hoopt dat het stadsdeel de bewoners zal steunen en zich zal inzetten voor de bomen en de Zuidas en voor betere regels. Veel raadsleden deelden de zorgen van de bewoners. De raadscommissie gaat onderzoeken welke rol het stadsdeel speelt bij beslissingen over bomen in de Zuidas. Portefeuillehouder Koldenhof beloofde een startnotitie op te stellen over bomenbeleid in de Zuidas.

BPZ-voorstel Bomenbalans voor de Zuidas
T.b.v. Raadscommissie Zuidas, 21 juni 2005
1 Aanleiding/het probleem
Inleiding
In de Zuidas wordt op grote schaal gesloopt, gegraven en gebouwd. Het is misschien wel de grootste bouwput van Nederland. Door de vele jarenlange werkzaamheden in de Zuidas verdwijnen massaal bomen en ander groen, zoals bosplantsoen. De effecten blijven niet beperkt tot de Zuidas. Een deel van de extra waterberging die moet worden aangelegd ter compensatie van het verdwijnen van groen in de Zuidas is gepland buiten het Zuidasgebied. Hiervoor moeten nog meer bomen wijken, bijvoorbeeld in het Gijsbrecht van Aemstelpark en bij Zorgvlied. Bomen kunnen een gunstig effect hebben op de luchtkwaliteit, zoals blijkt uit onderzoek door de Universiteit Wageningen. Zeker in de Zuidas, zo vlak bij de A10, vervullen bomen een zeer nuttige functie.   lees verder »

Bomen in de stad
Stille kracht of Sta in de Weg

Donderdag 2 juni bron: Amsterdams Milieucentrum, auteur: Nelke van Heest
Amsterdam is een stad van bomen. Maar het is ook een stad van bouwers. Projectontwikkelaars verdringen zich...want er moeten voor 2030 vijftigduizend huizen bijkomen. Zodoende wordt er heel wat afge-saneerd en geherprofileerd. Want de weg moet breder, het fietspad veiliger, het trottoir wat strakker en het toenemende aantal auto's in een extra parkeergarage. Voor ambitieuze stadsdelen staan bomen de laatste jaren regelmatig in de weg. Maar bomen kunnen niet zo maar worden gekapt. Er bestaat zoiets als bomen-verordeningen en natuurlijk zijn er de Amsterdammers zelf met hart voor 'hun' bomen. Georganiseerd springt men op de bres voor bomen. Groepen als 'Iepen moeten blijven' en de 'Bomenridders' maken zich al geruime tijd hard voor het behoud van bomen in ons stadsbeeld. De Centrale Stad kent zelfs een heuse bomenconsulent. Gezamenlijk z trekt men ten strijde. De inzet is evenwicht.   lees verder »

Tien geboden voor bouw of aanleg bij bomen
Een .pdf bestand over wat te doen bij bouwwerkzaamheden dicht bij bomen
Klik hier met je linkermuisknop voor het openen van het bestand of met je rechtermuisknop "doel opslaan als..." voor het downloaden (sneller als je een modemverbinding hebt)

Onderzoek moet Paardekastanje redden
Vrijdag 16 april bron: Volkskrant
Duizenden paardekastaniebomen zijn aangetast door een onbekende ziekte. De zieke bomen vertonen donkere, vochtige plekken die een stroperige vloeistof afscheiden. Ze kunnen na enige maanden doodgaan. In de speciaal opgerichte werkgroep Aesculaap werken onder coördinatie van het Praktijkonderzoek Plant en Omgeving van Wageningen UR vele partijen, waaronder gemeenten, samen om de ernst van het probleem in kaart te brengen, te zoeken naar de oorzaak en zo te zorgen dat de paardekastanje niet verdwijnt. Bijdragen aan de kwaliteit van leven? Kijk op www.wur.nl

Deelraad laat alternatieve ontsluiting Andreasterrein onderzoeken
Verkeersmodel nieuwe hoop voor Rembrandtpark

Woensdag 6 april bron: Stuifmail MCA
De stadsdeelraad Slotervaart besloot op woensdag 23 maart om het parksparende verkeersmodel van Milieucentrum Amsterdam te laten onderzoeken. Nu moet serieus worden bekeken of de geplande weg door het Rembrandtpark werkelijk nodig is.  lees verder »

Protest tegen massale bomen kap Schinkel
Woensdag 30 maart 2005 bron: Amsterdams Stadsblad
OUD-ZUID - Amsterdam Anders/De Groenen wil van wethouder Joep Blaas opheldering over de kap van 396 bomen op de Schinkeleilanden. Het gebied wordt opnieuw ingericht. De kapaanvraag van Oud Zuid is volgens AA/DG voorbarig omdat de deelraad over het definitieve ontwerp voor de Schinkeleilanden nog een besluit moet nemen. Bovendien mag er niet gekapt worden tijdens het nu aanbrekende broedseizoen, stelt AA/DG. De partij zal 6 april tijdens de commissievergadering de voorgenomen kap aan de orde stellen.

Levenskracht van BOMEN
zaterdag 19 maart 2005 bron: Telegraaf
Boomfeestdag was het deze week, de Nederlandse jeugd plantte 250.000 bomen en struiken. De zuurstofvoorziening op peil, kan de goegemeente er weer een jaartje tegen. Voor één volksstam is de boom élke dag feest. Schrijver Adrie Beyen portretteerde in haar boek 'Mensen verhalen over bomen' 35 bomen minnaars. Geen macramé zwevers die fluisteren tegen knoestige kruinen of mistige magiërs die bij eiken zweren, maar gewoon, 'de man in de straat' met een opmerkelijke liefde. Bomen over bomen.   lees verder »

Bomen compenseren uitlaatgassen
23 maart 2005 bron: Volkskrant
Autorijden moet minder schadelijk worden voor het milieu. Greenlease zet daarom in op zuinige auto's, zuiniger rijden en het aanplanten van bomen.   lees verder »

Autorijden zonder schuldgevoel
12 maart 2005 bron: Parool
Jan van Delft, de directeur van Terberg Leasing, vindt de timing prima. 'Er verschijnen steeds meer rapporten over klimaatverandering en de opwarming van de aarde. Dat is niet langer iets voor doemdenkers, maar een harde wetenschappelijke realiteit. Dus is dit het goede moment om met een concept te komen voor groen autorijden.' Auto's stoten CO2 uit en dragen daarmee bij aan het broeikaseffect.   lees verder »

Amsterdam kaal gekapt
22 februari 2005 bron: De Telegraaf
AMSTERDAM, dinsdag: Amsterdammers zien in hoog tempo het groen uit de stad verdwijnen. Ondanks grote aantallen bezwaarschriften en aanhoudende bewonersprotesten worden jaarlijks duizenden, vaak beeldbepalende bomen gekapt.   lees verder »

Een boom is geen toeval
november 2004, Diana van Putten
Dit is de titel van een boekbespreking in de NRC van 14 mei dit jaar. Ik was verbijsterd, net nu ik aan de opleiding van bomenridder was begonnen, kwam zoiets op mijn pad. Het boek waar het over ging heet "Landschap en wereldbeeld" van Boudewijn Bakker en gaat over de betekenis en interpretatie van het geschilderde Hollandse landschap vanaf de zestiende eeuw.   lees verder »

Persbericht van de Stichting Bomen Over Leven: Bomen gered
Zoetermeer - Overal in Nederland worden bomen gekapt. Vaak gebeurt dat grootschalig, bijvoorbeeld in verband met stadsvernieuwing of -uitbreiding, voor wegenaanleg of een nieuw industrieterrein. Maar ook in particuliere tuinen of in het openbaar groen worden in het totaal jaarlijks vele duizenden bomen gekapt.   lees verder »

Bomen in Oud Zuid - Hoe werkt dat?
Uit alles blijkt dat veel mensen begaan zijn met het lot van bomen, zowel in de binnentuinen als in de openbare ruimte. Hoewel de regels over bomen niet superingewikkeld zijn, ontstaat er toch soms een panieksituatie als er ineens ergens bomen gekapt worden.  lees verder »

Bomenverordening Amsterdam Oud Zuid
In dit pamfletje staat de bomenverordening zoals Stadsdeel Oud Zuid deze hanteert. Samengevat komt dat neer op het volgende:  lees verder »