Wil je die boom graag terug?
Zijn er in het afgelopen jaar bij jou in de binnentuin of buurt een of meerdere bomen gekapt? En heb je er niet een voor terug geplant zien worden? Dan kan dat komen omdat herplant zo moeilijk te controleren is, zeker in gesloten binnenblokken. Wij vragen jullie hulp om zichtbaar te maken, waar bomen missen.
De waarde van bomen
Groen en bomen worden steeds belangrijker voor de leefbaarheid van de stad. Behalve dat ze mooi zijn en zorgen voor meer vogels, vlinders en bijen in onze tuinen, doen ze nog veel meer. Ze produceren zuurstof, vangen fijn stof af, dempen geluidsoverlast en zijn van invloed zijn op de bodemgesteldheid en de waterhuishouding (wateroverlast). Groen is belangrijk voor onze gezondheid: Groen-gezond-en-productief.
Een boom kan deel uitmaken van een belangrijke ecologische verbindingsroute b.v. de foerageerroute van vleermuizen. Daarnaast kan de aanwezigheid van bomen van invloed zijn op de effecten van wind en temperatuur zoals bij het City Heat Island effect.
Meld die boom bij ons
Meld verdwenen bomen bij het bomenloket van de Bomenridders of via onderstaand formulier. We verzamelen alle (anonieme) meldingen om zichtbaar te maken waar bomen nog herplant zouden moeten worden.
Herplantfonds voor nieuwe aanplant
Uitgangspunt van de bomenverordening is ‘Kap mits herplant’. Met andere woorden, voor elke gekapte boom moet er een gelijkwaardige boom terug worden geplant. Als opnieuw planten van een boom bij kap vanwege zwaarwegende redenen niet mogelijk, dan is het mogelijk om ergens anders in de stad te herplanten of de waarde van de gekapte boom wordt in euro’s uitgerekend en gestort in het gemeentelijk herplantfonds. Het geld uit het fonds wordt gebruikt voor nieuwe aanplant van bomen. Jaarlijks wordt gerapporteerd aan het stadsbestuur over kap en bijbehorende aanplant en compensatie.
“Artikel 7 Herplantplicht
1. Het college verbindt aan de vergunning en de jaarvergunning het voorschrift dat binnen een door het college te bepalen termijn en overeenkomstig door het college te geven aanwijzingen wordt herplant, tenzij zwaarwegende argumenten zich daartegen verzetten.
2. Het college kan bepalen dat herplant geschiedt met een houtopstand die vergelijkbaar is met de gevelde houtopstand.
3. Als herplant niet tot de mogelijkheden behoort, kan aan de vergunning of de jaarvergunning het voorschrift worden verbonden dat de monetaire boomwaarde van de gevelde houtopstand wordt gestort in het herplantfonds van de gemeente of een vergelijkbare gemeentelijke herplantregeling.
4. Bij voorgeschreven herplant wordt aangegeven binnen welke termijn en op welke wijze niet aangeslagen beplanting moet worden vervangen.”
Fout: Contact formulier niet gevonden.