Welke bloeiende bomen staan er op het Gerard Douplein?
Dat zijn Anna Paulownabomen oftewel Paulownia Tomentosa https://nl.wikipedia.org/wiki/Anna_Paulownaboom. Prachtige bloei hé. Vernoemd naar een russische prinses, die trouwde met Willem II. https://nl.wikipedia.org/wiki/Anna_Paulowna_van_Rusland
Met vriendelijke groet,
Lilian
Ik ben op zoek naar een boomdeskundige die ons kan helpen bij een kort geding met de gemeente Amsterdam. Het gaat om een boom waarvan de eigenaar vh terrein waarop de boom staat, zegt dat deze dood is en gekapt dient te worden. Wij, bewoners van de Vondelstraat die uitkijken op deze boom, zijn ervan overtuigd dat dit een gemakzuchtige leugen is. Vorige week hebben we een hoorzitting gehad (waar overigens de vergunning aanvrager voor deze kap absent was) en het bleek dat het rapport waarin dit dan bewezen zou worden onvolledig was. Als gevolg hebben wij een paar weken respijt gekregen om een boomdeskundige te vinden die de boom gaat onderzoeken en hierover verslag kan doen aan de gemeente. Weten jullie een boomdeskundige met het hart op de goede plaats? Ik hoor graag van jullie! Met warme groet, Dorrith Beijnes
Beste Dorrith,
Daar zijn er meer van, op de website van de Bomenstichting staat een lijst van gecertificeerde bomendeskundigen.
Waar wij graag naar verwijzen is Veronica van Amerongen. Zij komt vaak met betere oplossingen dan de doorsnee boomverzorger om bomen te behouden.
Geachte heer/mevrouw,
Misschien een beetje een gekke vraag en weet u het antwoord misschien helemaal niet, maar dat is niet erg. Niet geschoten, is altijd mis. Voor mijn aardrijkskunde scriptie kijk ik naar welke bomen ervoor komen in twee stadsdelen van Amsterdam. Nu ben ik benieuwd wat de meest voorkomende bomen zijn in Amsterdam Centrum en in Amsterdam Zuidoost.
Weet u misschien wat de meest voorkomende bomen zijn in Amsterdam Centrum en in Amsterdam Zuidoost?
Met vriendelijke groet,
Fifi de Boer
Geen idee, misschien heb je hier iets aan https://maps.amsterdam.nl/bomen/?LANG=nl?
En anders 14020 bellen, het callcenter van de gemeente?
Hoe schadelijk is het spannen van een spanband tussen twee bomen voor een paar uur (niet voor koorddansen maar voor een spandoek)?
Dat kun je beter vragen aan The Tree Climbing Company.
Bij mij is een zieke Iep verwijderd maar zie geen activiteiten om te herplanten.
Als er binnen een jaar niet is herplant, kun je dat via een Melding Openbare Ruimte doorgeven. Dan kan het stadsdeel actie ondernemen.
Met vriendelijke groet,
Lilian
Kan waternet zonder vergunningaanvraag maar met overleg met het stadsdeel oud-zuid zomaar bomen meer dan 25 % terugsnoeien?
Het betreft het nogmaals snoeien van de robinia's in de Jekerstraat te Amsterdam. Deze bomen zijn in de zomer al gesnoeid vanwege de rioolwerkzaamheden maar in het kader van de toegankelijkheid van de aannemer zijn deze afgelopen week nog een keer gesnoeid waarbij takken met een doorsnede van min 10 cm zijn verwijderd en verhakseld.
Met een vriendelijke groet,
Rumo Rampaart
Hi Rumo,
Voor snoeien van meer dan 20% moet een kapvergunning worden aangevraagd. Die hebben we niet kunnen vinden. Daarover kun je een klacht indienen.
Met vriendelijke groet,
Lillian
Geachte heer/mevrouw,
Mijn verhuurder is van plan om woningen te verduurzamen. Zij zullen hiervoor containers neerzetten en bouwpersoneel zal hier met hun voertuigen en gereedschappen aanwezig zijn. Ik verwacht ook de aanwezigheid van een kraan. In hoeverre is dit schadelijk voor flora en fauna? Het is hier namelijk een behoorlijk groen gebied. Alvast bedankt voor uw reactie.
Dat is wel wat weinig informatie. Wat voor soort groen?
Als het om bomen gaat is daar een Tien geboden voor bouw of aanleg bij bomen richtlijn.
Zware apparatuur kan zorgen voor bodemverdichting, waardoor bomen geen zuurstof bij hun wortels krijgen.
Met vriendelijke groet,
Lilian
In de achtertuin van Volkerakstraat 17, waar ik schijn op uitkijk, is zaterdag een grote, hoge boom gekapt bij een benedenhuis waar ze grote verbouwing doen. Er staat nu nog een grote hoge boom in. Ik ben bang dat die ook gekapt gaat worden. De bomen staan er al meer dan 40 jaar zolang ik hier op uitkijk. Steeds meer bomen verdwijnen in de achtertuinen. Ik dacht dat bomen die gezond zijn niet gekapt kunnen worden. Hoe controleer ik of ze een kapvergunning hebben?Dank voor uw reactie
Als er niemand bezwaar maakt, dan kunnen zelfs gezonde bomen gekapt worden. Op onze website kun je zoeken of er een kapvergunning is afgegeven. https://www.bomenridders.nl/aanvragen-kapvergunningen-amsterdam-zuid/ via ctrl F open je een zoekvenster.
Er is een kapvergunning afgegeven in augustus met herplantplicht.
Met vriendelijke groet,
Lilian
Hallo bomenridders uit Zuid,
Ik heb gedeeltelijk bezwaar aangetekend tegen de kap van een bloedmooie cipres in de tuin van een van mijn buren. Ik woon op 1-hoog en kijk direct op deze boom uit. Wellicht heeft u mijn mail gekregen via de Vogelwerkgroep Amsterdam, want in dit deel van de binnentuinen leeft een diversiteit aan vogels voor wie deze cipres de enige substantiële groenblijvende boom is, waar ze dankbaar en veel gebruik van maken, het hele jaar rond. De boom biedt beschutting en bescherming. Maarr.... ook ik zie dat de boom inmiddels zo uit de kluiten en enigszins uit balans is gegroeid waarbij de boom de schutting van mijn benedenburen kapot maakt. Ik snap dat de boom eraf moet, maar ik heb bezwaar gemaakt tegen het aan de aanvrager (=Woningbouw) overlaten van het type boom. De woningbouw kiest zoals ik gehoord heb van de gemeente voor een fruitboom die niet te hoog wordt en zo weinig mogelijk onderhoud vraagt. M.a.w. een boom die niet wintergroen blijft. Voor de vogels zou ik graag een groenblijvende boom zien. Weten jullie een groenblijvende boom, die niet al te groot wordt in de loop der jaren, die weinig onderhoud vraagt, die lekker groen blijft in de winter en door zijn structuur voldoende ruimte biedt een onze gevederde vrienden? Op deze manier zouden we een oplossing kunnen vinden voor alle betrokken partijen. Hoor graag van jullie. Hartelijke groet,
Beste meneer/mevrouw Ruten,
Groenblijvende bomen zijn voornamelijk de naaldbomen. De enige andere die ik weet is de boomvorm van de laurierkers en de steeneik. Maar ik ben geen dendroloog. Kijk anders eens op de bomenzoeker van Van der Berk https://www.vdberk.nl/bomen/
Met vriendelijke groet,
Lilian
Op Rooseveltlaan voor huisnr 13 werden vanochtend wortels van een van de toch al zieltogende kastanjebomen verwijderd omdat de stoeptegels dan weer netjes egaal kunnen liggen. De boom heeft het al moeilijk, hoe kan dit "beleid" (en ander wonderlijk beleid tav bomen in de openbare ruimte) ter discussie worden gesteld?
Geachte heer/mevrouw
Wat ik ervan weet is dat wortels dikker dan 4 cm niet verwijderd mogen worden zonder vergunning. Ik ga het nog maar weer eens navragen.
Met vriendelijke groet,
Lilian
In de achtertuin van de buren is een boom zover teruggesnoeid en afgezaagd, dat ik betwijfel of hij het wel overleefd. Er is, voor zover ik weet, geen kap- of snoeivergunning afgegeven. Ik heb buren in hetzelfde blok wel een keer horen zeggen, dat ze per jaar een boom maximaal gaan snoeien (de 20%), zodat er uiteindelijk niets overblijft. Wat is hier aan te doen?
Tot 20% mag er gesnoeid worden zonder vergunning. Een eigenaar heeft onderhoudsplicht, daar valt dat onder.
Als je de boom wilt behouden dan kun je andere betrokken buren optrommelen en handtekeningen verzamelen. Met die lijst en evt. een brief de snoeiende buren aanspreken over hoe belangrijk de buurt die boom vindt. Natuurlijk ook hoe steeds belangrijker bomen zijn voor de leefbaarheid van de stad en voor waterberging in de binnentuinen, geluidsdemping, privacy, luchtzuivering om het maar niet te hebben over biodiversiteit: vogels in je tuin.
De gemeente doet hier niets aan want het is een particuliere boom.
Met vriendelijke groet,
Lilian
Beste ridders, in de tuin van de benedenburen wordt een prachtige katsuraboom weggehaald met vergunning. hij zou rot zijn, de boom is elke zomer prachtig groen en werd door de vorige bewoners gewoon gesnoeid, er verblijven veel vogels in, weet u wellicht welke boomsoorten hiervoor in de plaats gepland mogen worden? Veel dank alvast,
Hi Joanne,
Kijk naar droogte/natheid, zon/schaduw en gewenste hoogte op b.v. de assortimentslijst van deze pagina https://www.vdberk.nl/bomen/
Er kan veel en in Amsterdam moét er zelfs een boom herplant worden.
Met vriendelijke groet,
Lilian
Beste Ridders,
Is het Bomenloket nog actief?
Vraag namens IVN Amsterdam/ voor de website
Sinds 2021 is er geen ondersteuning meer voor de bomenridders en wordt de website niet meer bijgewerkt. De vragen en antwoorden in het bomenloket blijven voorlopig nog staan als naslag.
Geachte heer / mevrouw,
Wat voor juridische argumenten kan ik in een bezwaarschrift aan de gemeente aandragen m.b.t de verleende vergunning voor kap van een zeer grote, oude, beeldbepalende boom in de binnentuinen. Het argument voor kap is dat de boom slijtschade zou geven.
Ja lastig. Schade veroorzaakt door een boom geeft in de afwegingen een hoger belang dat de waarde van een boom in een binnentuin.
En vaak genoeg kan die boom er niets aan doen. Hij groeit gewoon, wordt dikker en omdat er te dicht tegen aan gebouwd wordt, ligt het ineens aan die boom die er al jaren staat.
Eigenlijk moet je het omdraaien en veroorzaakt het bouwwerk schade aan de boom! Dat was het in te schatten risico van het zo dicht tegen die boom aan bouwen.
Stadsbeleid is meer bomen, niet minder. Daarom is er een herplantplicht met een boom van een gelijke waarde. Daarom is er een subsidieregeling voor nieuwe bomen. Internationaal worden bomen gezien als dé oplossing voor het klimaatprobleem.
Naast natuurlijk argumenten als natuurschoon, biodiversiteit, geluidsdemping, waterberging, fijnstofafvang, hittestressverlaging, zuurstof allemaal heel belangrijk voor de leefbaarheid in een tuin.
Op basis van de summiere info kan ik verder niets bedenken.
Groet,
Lilian
Beste boomridders, mijn prachtige kersenboom, die nu prachtig vol hangt met kersen en daarvan etende vogels, duikt ineens op in een lijst van 1796 gevaarlijke bomen waar en kapvergunning voor aangevraagd gaat woorden. Ik wil hier graag bezwaar tegen maken want het is een super boom!! Hij staat helaas op de lijst onder boomgrens 562803 prunus avium met het vonnis vellen uit veiligheid. Wat kan ik doen? Esther Kin
Hi Esther,
Bij de boom staat dat deze een plakoksel heeft. Dat kan zorgen voor inrotten en afscheuren tot gevolg hebben.
Je kunt bezwaar maken op de vergunning zo gauw deze verleend wordt. Daar heb je 6 weken de tijd voor na verzending van de vergunning.
Er is nu alleen nog sprake van een kennisgeving. https://bekendmakingen.amsterdam.nl/bekendmakingen/stadsdeel-zuid/2019/week-21/aanvragen/virtuele-map-0/aanvraag-9/
Met vriendelijke groet,
Lilian
Geachte bomenridders,
in onze -directe - buurtuin stonden prachtige gezonde bomen. zij waren decennia oud ( wij wonen hier 33 jaar en toen waren het al mooie volle bomen).
Het huis is gekocht door een projectontwkkelaar, die het huis maximaal heeft uitgebreid in de tuin (en op de verdiepingen) om zo natuurlijk extra verkoopbare vierkante meter te creëren.
Vorig voorjaar zijn in dat verband de bomen in de tuin gekapt. De projectontwikkelaar had daar , ondanks het verzet van het geheel blok (wij zijn een klein hecht huizen- en burenblok) , een kapvergunning voor gekregen.
Echter, één boom moest hij laten staan. En deze boom, een mooie hoge volle berk, is nu dood. Wij verheugde ons op het voorjaar, wanneer hij uit zou lopen, maar hij is helemaal kaal gebleven.
De gedachte aan vergiftiging dringt zich op. Echt verschrikkelijk.
Onze vraag: Wat kunnen wij doen, om dit te bewijzen? Kunnen wij met dit "geval" bij een overheidsinstantie terecht?
Bij voorbaat hartelijk dank voor uw moeite!
Fijn, dat er "Bomenridders" zijn!
De bomeninspecteur van de gemeente heeft het advies gemaakt voor deze vergunning mét herplant van nieuwe bomen. Op de vergunning rust in dit geval herplantplicht. Dit is niet vrijblijvend en hier zal dus moeten worden gehandhaafd door VTH (handhaving). Voor de dode berk moet de eigenaar een kapaanvraag indienen. Hier zal de gemeente positief op adviseren, mét herplant van een nieuwe boom.
Met vriendelijke groet,
Lilian Voshaar
Beste bomenridders,
In een aangrenzende achtertuin staat een grote, hoge boom met 3 grote stammen (we denken wilde kers). Deze boom wordt totaal niet onderhouden en begint er gevaarlijk uit te zien door vele dode takken, de boom is volgegroeid met hedera en 1 van de stammen vertoont een grote rotte plek. Graag zouden wij deze boom flink gesnoeid zien worden opdat die weer nieuw stevig kan worden. De huurders van het pand blijven na herhaaldelijk aandringen niks hieraan doen. Zij zeggen dat er iemand is geweest die zei dat er niks aan de hand is. Dit lijkt onwaarschijnlijk. Graag willen we een deskundige naar de kwaliteit van de boom laten kijken. Wat kunnen we het beste doen in deze situatie?
Groetjes Marlou
Hi Malou,
Hedera op een boom kan geen kwaad. Hier is een interessante column van een boswachter daarover. https://www.utrechtslandschap.nl/k/n124/news/view/93442/616/column-boswachter-klimopkillers.html#.XMGkkzAzaJB
Kun je ons een foto sturen van de boom en van de aantasting?
- Volgens de wet heeft een eigenaar een onderhoudsplicht voor de bomen op zijn terrein. Ook als deze overlast veroorzaken voor de buren (b.v. overhangende takken), moet hij daar iets aan doen.
- Als een boom schade veroorzaakt, moet hij kunnen aantonen dat er regelmatig onderhoud is gepleegd anders is hij aansprakelijk voor die schade.
- Je zou een brief kunnen sturen naar de eigenaar of hij er naar wil kijken. Als de eigenaar de onderhoudsplicht doorgeschoven heeft naar de huurder, dan is deze gehouden om dat uit te voeren.
In het geval van gevaar kan een bomeninspecteur van de gemeente komen kijken of een noodkap noodzakelijk is.
Met vriendelijke groet,
Lilian Voshaar
Geachte Bomenridders, Ik zie dagelijks de groene halsbandparkieten aan de bast van de enorme populier tegenover ons huis knagen: Vondelpark t.o. van Eeghenlaan 31
Ze breken de bast af en dat lijkt mij funest voor de boom.
Is hier iets tegen te beginnen?
Of moet ik mij wenden tot het stadsdeel?
Uw antwoord afwachtend, met vriendelijke groet, P.D. van Duijn
Geachte heer Van Duijn, beste Flip,
Dank voor je bezorgdheid om de populier. Dit is niet goed, maar wat is er tegen te doen? Halsbandparkieten zijn helaas een gegeven. Deze boom beschermen betekent alleen maar dat ze elders verder knagen. Maar misschien met kippengaas? Ik ga het navragen.
Voor nu maar hopen dat de boom de schade voldoende van binnenuit in kan kapselen, want daar zijn ze namelijk wel heel goed in. Het wordt pas funest als de parkieten de bast rondom weg knagen, dan wordt de sapstroom van de boom onderbroken.
Met vriendelijke groet,
Lilian
Mag mijn woningbouw tegen mijn zin de boom van 100 jaar oud in mijn tuin kappen?
Beste Alfred,
Als eigenaar van de boom mag de corporatie een kapvergunning aanvragen. Dat wil niet zeggen dat ze die krijgen, dat ligt aan de argumenten die ze voor kap geven.
Jij bent belanghebbende en kunt daar, liefst met zoveel mogelijk buren, bezwaar tegen maken bij de gemeente. Dat is de juridische procedure.
Je kunt ook proberen om de aanvraag te voorkómen door met de corporatie te gaan praten, ook daar weer met zoveel mogelijk medestanders. Iedereen die in een straal van 100 meter op de boom uitkijkt is volgens de wet 'belanghebbend'.
Breng bij de corporatie in dat een 100-jarige boom op de monumentale lijst thuis hoort. Voor de corporatie is het dan interessant dat daar een bijdrage in het onderhoud bij hoort. (Of staat hij er al op? https://bomen.meetnetportaal.nl/ of https://maps.amsterdam.nl/monumentaal_groen/
Vertel ook dat ze volgens de bomenverordening van Amsterdam verplicht zijn om met een boom van gelijke waarde te herplanten.
Donderdag 15 november organiseren we een avond met de hoofdstedelijke bomenconsulent Hans Kaljee van Amsterdam over die bomenverordening. Je bent van harte welkom in het Huis van de Wijk De Pijp, Tweede van der Helststraat 66, Amsterdam. Inloop 19.00 uur, start 19.30 uur. Kijk binnenkort op NMTzuid.nl voor meer informatie
Met vriendelijke groet,
Lilian Voshaar
Beste Bomenridders,
Sinds enige dagen is ons als buurtbewoners bekend geworden dat Buurtbuik Zuid naar de panden Olympiaweg 29-31 zal verhuizen. Helemaal achterin de tuin van deze panden staat een conifeer van minimaal 12 meter die gekapt gaat worden om er een terras aangelegd gaat worden. De onderste takken van de conifeer veroorzaken door slecht onderhoud lekkage in een nabijgelegen schurencomplex. In de boom nestelt een houtduivenkoppeltje.
De gemeente reageert niet op het bezwaar van de buurtbewoners en verwijst ons naar de verhuurder, Eigen Haard. Eigen Haard noemt de conifeer een struik en zegt geen kapvergunning nodig te hebben.
Onze vraag is: mag deze conifeer zomaar gekapt worden? Maakt het verschil dat er een koppel houtduiven nestelt?
Is het een alternatief om de onderste takken van de conifeer weg te halen tot drie meter boven de grond om zo de schuur te ontlasten, of overleefd de conifeer zoiets niet?
Wat kunnen we als buurtbewoners doen?
Alvast bedankt!
Vriendelijke groet,
Bewoners Speerstraat/Olympiaweg
Beste bewoners,
Een conifeer is een boom als deze op 1.30 m hoogte een omtrek heeft van 31 cm of meer. Een conifeer van 12 meter is dat zeker.
Voor kap op snoei van meer dan 20% moet een vergunning aangevraagd worden bij het stadsdeel. Opkronen is al gauw meer dan 20% snoeien.
Er geldt een herplantplicht met een boom van gelijke waarde. https://www.amsterdam.nl/bestuur-organisatie/volg-beleid/groen/bomenverordening/
Als er wordt gekapt of gesnoeid kun je vragen om de vergunning te laten zien. Als die er niet is kun je Handhaving bellen via het gemeentelijke callcenter 14020 en een "verzoek om handhaving" doen.
Op onze site kun je volgen of er vergunning is aangevraagd of verleend. Nadat deze is verleend heb je 6 weken de tijd om bezwaar te maken van de datum van de vergunning.
Een nest met broedsel mag niet verstoord worden. Pas als de jongen zijn uitgevlogen mag dat. https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/snoeien-in-het-broedseizoen-mag-dat
Heb je nog vragen bel gerust.
Lilian Voshaar
0620539534
is een kaukasische vleugelnootboom een bescherwaardigeboom
Jazeker! Prachtige boomsoort.
Wat ons betreft is elke boom beschermingswaardig en wordt ook beschermd door de bomenverordening van Amsterdam Zuid.
Met vriendelijke groet,
Lilian
Er is een hele mooie oude boom tijdens een storm omgewaaid achter mijn huis in een privé tuin, PC Hooftstraat 104. Nu twee jaar later is er geen nieuwe voor terug geplant! Ik mis mijn boom en al het gekwetter van de vogels. Hoe kan ik aan een nieuwe boom komen?
Hallo,
In Amsterdam geldt een herplantplicht, ook voor omgewaaide bomen. U kunt een melding maken via MORA, melding openbare ruimte, met het verzoek om handhaving van de herplantplicht.
Met vriendelijke groet,
Lilian
Mag je een dennenboom snoeien en zo ja dan voor hoeveel procent.
Hallo,
Een boom mag zonder vergunning 20% gesnoeid worden. Bij een conifeer moet dat wel op een goede manier gedaan worden. Deze loopt niet uit op 'dood' hout dwz hout waar geen groene naalden meer aan zitten. Een taxus doet dat weer wel.
Wil je meer dan 20% snoeien dan moet er een vergunning aangevraagd worden bij de gemeente.
Met vriendelijke groet,
Lilian
De gemeente heeft net 3 mooie bomen in de van breestraat gekapt.Mag dat zo maar.er was niets mis met de bomen.oa tov nummer 137
met vriendelijke groet,
Liselore Kamping
Beste groenliefhebber,
Bomen mogen nooit zomaar gekapt worden. Daar is in Amsterdam altijd een kapvergunning, officieel omgevingsvergunning voor nodig. Voor bomen in de openbare ruimte dient de gemeente ook zelf een vergunning aan te vragen.
Bomen in de openbare ruimte worden regelmatig gekeurd op gezondheid en veiligheid. Het kan zijn dat deze bomen gekapt zijn omdat ze toch een probleem hadden. De gemeente vraagt vaak in 1 keer voor een hele serie bomen in een wijk in 1 keer een kapvergunning aan, waardoor de individuele bomen en hun locatie moeilijk terug te vinden zijn in de vergunning. Ik heb op uw adres geen kapvergunning gevonden.
Als u wilt weten hoe het precies zit, raad ik aan contact op te nemen met de afdeling beheer openbare ruimte van de gemeente Amsterdam via telefoonnummer 14020. U kunt vragen of deze drie bomen voorkwamen op de lijst met 'inboet' (dat is het vervangen of aanvullen van planten en/of bomen).
Groeten van David van Bezooijen
Natuur&Milieuteam Zuid
david@nmtzuid.nl
Op het Picoplein (in de oude Pijp) worden in de grote boom op dit moment kerstlampjes met tie ribs bevestigd. In een andere boom hangt de verlichting die het overigens niet meer doet er er al jaren in. Wat is het effect van de tie ribs en de kunstmatige verlichting op het welzijn van de boom. En mag dat zomaar?
met vriendelijke groet,
karin
Dag Karin,
Zolang die tiewraps niet te strak zitten heeft de boom daar geen last van. Op langere termijn wordt de boom natuurlijk dikker en kunnen de tiewraps takken gaan afknellen. Dat is niet goed. Wat het licht betreft: doorsnee geven kerstlichtjes niet zoveel licht dat de boom daar last van heeft. Ook de overlast voor insecten en vogels is beperkt. Maar het mag dus niet.
Mijn advies is om een melding te maken van beide bomen via Mora (melding openbare ruimte) dan komt het bij de juiste persoon in de gemeente terecht en moet er gereageerd worden.
Met vriendelijk groet,
Lilian
De bewoners uit mijn straat willen alle gemeentebomen kappen, er waaien bij storm soms takken uit, ze staan al 25 jaar, mag gemeente dat doen. Ik wil het niet
Als er gevaar bestaat van uitbrekende takken, dan moet de gemeente ingrijpen. Zij zijn aansprakelijk voor de schade.
Maar dat wil niet meteen zeggen dat er gekapt moet worden. Regelmatige controle en snoei kan ook.
Met vriendelijke groet,
Lilian
Bericht voor Hans Kaljee,
Beste Boom Ridder,
Kunt u mij helpen om een boom te redden aan het Entrepotdok
Tegenover mijn huis(Entrepotdok tegenover nummer 59 Pakhuis Nijmegen)staat een boom die geheel overwoekerd dreigt te worden door agressief groeiende bamboe.
De Gemeente groenvoorziening zegt dat er niets aan de hand is. Zou u kunnen kijken en uw mening kunnen geven?
Ik zie duidelijk dat deze boom minder groeit dan vergelijkbare bomen zonder bamboe. Kunt u uw invloed aanwenden om deze boom te redden?
Met vriendelijke groet
Mevr. Gerrel de Ridder
PS Helaas weet ik niet wat voor boom het is. Als u wilt kan ik ook een foto sturen.
We hebben je vraag doorgestuurd naar Hans Kaljee.
met vriendelijke groet,
Lilian
Geachte bomenridders, er dreigt een boom te worden gekapt achter ons huis waar wij, bewoners van de Sportstraat 64-1 en 2 in Amsterdam , heel veel plezier van hebben. Er is haast bij want men wil het morgenochtend al doe. We huren van Rochdale en deze verwijst naar een kapvergunning van de gemeente en het stadsdeel zuid. Er moet een procedure gevolgd worden waarin omwonende instemmen met de kapvergunning. Dit is niet gebeurd, wij wisten hier niets van. Wat kunnen we nog doen? Ik ben nu aan het bellen met het stadsdeel zuid om te protesteren tegen het niet volgen van de juiste procedure.
Geachte heer, mevrouw,
Ik heb telefonisch navraag gedaan over het adres Sportstraat 64, maar daar is bij de gemeente geen kapvergunning bekend. Als er op dit adres een boom gekapt wordt, is dat illegaal. Bel in dat geval meteen het gemeentelijke telefoonnummer 14020 en vraag naar de afdeling Handhaving. Zij kunnen het werk stilleggen en boetes opleggen.
Als bewoner word je niet door de gemeente geïnformeerd en ook niet door de aanvrager geïnformeerd over kapvergunningen. Dat dien je dus zelf bij te houden (helaas!). Het is wel mogelijk per e-mail op de hoogte te blijven van alle aanvragen in de omgeving van een bepaald adres, dan krijg je regelmatig een lijst met vergunningaanvragen en verleende vergunningen. Dat kan via de bovengenoemde website.
Als u nog vragen hebt, kunt u mij bellen op 06-83 170 926.
Vriendelijke groeten van David van Bezooijen
Beste Bomenridders,
Hulde aan u jullie voor jullie werk. Afgelopen maart ben ik heel erg geschrokken en kwaad geweest door de kap van een naar mijn idee niet zieke boon in de binnentuinen van de Eerste Jan Steenstraat - korte kant Sarphatipark - Eerste Jan v.d. Heijdenstraat. De herrie was om krankzinnig van te worden. Bij navraag bij de heer Peter van der Fluit, die over bomen gaat, bleek dat het met de vergunning wel in orde was. Een schrale troost, maar waarom worden de buurtbewoners niet door de bomenkappers beter ingelicht? Dat zou heel wat ergernissen en kwaadheid bij mij en mijn buren hebben weggenomen, en ook bij de "hoveniers"('U bent al de zoveelste die er wat van zegt...')
Er wordt hier in De Pijp helaas veel verbouwd en veranderd, er komen veel nieuwe bewoners, dus ik ben bang dat de genoemde boom in de binnentuin niet het laatste slachtoffer zal zijn geweest. Vandaag heb ik eens goed gekeken, op aanraden van de heer Van der Fluit, wat er wellicht nog allemaal te verwachten is de komende tijd. Bij de informatie van de Gemeente heb ik geen lijsten gezien met afgegeven kapvergunningen voor het najaar en de winter. Mijn vraag is: Waar zou ik die kunnen vinden? Het kappen van bomen gaat bij mij door hart en ziel, maar als ik (en ook mijn buren) erop zijn voorbereid, en ook het waarom weten - dat is dat leed een stuk dragelijker. (Eigenlijk zouden de bomenkappers in het betreffende deel van hun wijk alle betrokken buren verplicht van te voren op de hoogte moeten stellen.)
Ik ben benieuwd naar uw reactie en alvast mijn hartelijke dank hiervoor.
Met vriendelijke groet,
Eduard H.J. Nusselder
Hi Eduard,
Wat goed om te horen dat zoveel geeft om de bomen in onze stad. We hebben ze heel hard nodig met de toenemende hittestress, wateroverlast en luchtvervuiling. Om het maar niet te hebben over de ecologische bijdrage van bomen aan de stadsnatuur.
Het klopt dat de informatie moeilijk te vinden is. Wij zijn het helemaal met je eens dat er vooraf melding van een kap in de buurt zou moeten worden gemaakt.
Daarom publiceren we sinds iets meer dan een jaar alle vergunningen, die we kunnen vinden https://www.bomenridders.nl/aanvragen-kapvergunningen-amsterdam-zuid/.
Dat geldt echter niet voor de kapvergunningen verleend aan het stadsdeel. Die worden niet meer per straat gepubliceerd, maar per buurt.
Het is wel mogelijk per e-mail op de hoogte te blijven van alle aanvragen in de omgeving van een bepaald adres, dan krijg je regelmatig een lijst met vergunningaanvragen en verleende vergunningen. Dat kan via deze website https://www.amsterdam.nl/actueel/bekendmakingen. Alle vergunningaanvragen en verleende vergunningen moeten door de gemeente worden gepubliceerd op deze website.
Als er gekapt wordt moet er een verleende vergunning getoond kunnen worden door de kapper. Als er niet is kun je via 14020 een 'handhavingsverzoek' indienen, dan komt handhaving controleren of het legaal of illegaal is.
Met vriendelijke groet,
Lilian Voshaar
Namens de bomenridders
Beste mensen, tot mijn schrik zag ik op vrijdag 23 juni 2017 dat de schitterende, monumentale lindeboom op het Borssenburgplein is gekapt. Ik kan geen informatie over een kapvergunning vinden. Misschien weten jullie meer?
Deze boom staat op de 2e kaplijst van 2016. Sinds een aantal jaren wordt door het stadsdeel meerdere bomen in 1 kapaanvraag tegelijk aangevraagd. De aanvraag is gepubliceerd geweest:
https://www.amsterdam.nl/nieuwsarchief/bekendmakingen/stadsdeel-zuid/2016/week-30/virtuele-map-0/besluit-2c/
De boom moest weg vanwege een stevige inrotting en zwamaantasting aan de stamvoet.
Als je me een mailtje stuurt kan ik de kapvergunning, kaplijst en kaptekening toesturen. Lilian@bomenridders.nl
Groet,
Lilian
Beste Bomenridders,
Wij hebben in onze achtertuin een uit de kluiten gewassen conifeer. Deze is nu ongeveer 8m hoog en staat erg dicht op de achtergevel van ons pand. De taken hangen over het balkon tegen de ramen van onze bovenburen.
Nu heb ik begrepen dat het niet mogelijk is om een conifeer te snoeien. Klopt dat?
Als dat zo is op welke grond kan dan eventueel een kapvergunning worden aangevraagd.
Groeten
Eddy
Beste Eddy,
Dat klopt. Een conifeer loopt niet meer uit op kale takken. Dus als je het groen weg snoeit, blijft de boom kaal. En taxus daarentegen doet dat wel.
Wij zijn er voor behoud van bomen, dus met je laatste vraag kan ik je niet helpen.
Met vriendelijke groet,
Lilian
Ik wil een boom 🙂 . ik woon in de tweede Jan v/d Heijdenstraat, maar in een stuk waar niet zoveel bomen staat. Hoe kan ik een aanvraag doen bij de gemeente om een boom te laten planten?
Hi Marieke,
In de meeste straten van De Pijp is ondergronds heel weinig ruimte voor bomen vanwege alle kabels, leidingen en rioolbuizen.
Soms lukt het toch door bovengrondse bakken, zoals in de Gerard Doustraat en 2e Van der Helststraat, maar de bomen in die bakken doen het niet geweldig. Die oplossing wordt ook niet meer gekozen.
Je kunt een verzoek indienen via Mora, melding openbare ruimte.
Wie weet.
Met vriendelijke groet,
Lilian
Beste mensen, er zijn zojuist in de Roerstraat tegenover nr. 115 twee bomen gekapt, een op de stoep en een in het plantsoen. Ik kon geen vermelding van een vergunning vinden op het internet. Hebben jullie enig idee wat de reden is? Ik ben bang dat het met parkeerplaatsen te maken heeft...
In de bij ons bekende kapvergunningen komt deze niet voor. Heb de vraag neergelegd bij de bomen mensen van Zuid. Hoop snel een antwoord te hebben.
Antwoord:
Tegenwoordig worden kapvergunningen geclusterd en niet meer op straatnaam gepubliceerd. Heel lastig voor bewoners om nog te achterhalen of er een vergunning verleend is. Wij vinden ze ook niet meer.
Groet,
Lilian Voshaar
L.S.
Graag zouden wij laten onderzoeken of onze boom ziek is en gekapt moet worden of dat hij bijvoorbeeld aan de bovenkant gesnoeid kan worden. Het is een hele grote denneboom.
Hi Ieneke,
Daarvoor kun je terecht bij boomverzorgers, dat is hun vak. Veronica van Amerongen kunnen we aanbevelen.
Met vriendelijke groet,
Lilian Voshaar
Graag wil ik achtergrondinformatie over de uitvoerige recente bomenrooi en herplanting in het Vondelpark. Kunnen jullie die geven of anders mij verwijzen naar iemand?
Dank en groet,
Maddie Bartels
Hieronder staat de aankondiging van de groot onderhoud actie met daarin de kap van 117 bomen. Ik heb de parkenmanager Ruud Stuurman gesproken. Hij heeft mij verzekerd dat er geen gezonde bomen gekapt zijn. Hij is van oorsprong hovenier en een man met een groen Vondelparkhart.
Het Vondelpark is door de inklinking van de bodem een slechte leefomgeving voor bomen. Veel bomen komen los uit de grond, want te weinig wortelruimte en te natte grond. Een deel van de bomen is daarom gerooid, want een boom bovenop een parkbezoeker, dat wil ook niemand.
Overigens geeft een iep vaak het virus door via zijn wortels, zodat het besmettingsgevaar er wel degelijk is ook al staat er geen boom naast. Door de aanpak die Amsterdam hanteert hebben we nog veel iepen. In andere steden zijn ze volledig verdwenen.
Ik zou zelf niet zo snel een diagnose van een ziekte durven doen. Dat laat je voor jezelf toch ook aan dokter over? Het is een vak en er zijn vele soorten symptomen waar alleen een vakman iets uit af kan leiden.
Het broedseizoen begint op 15 maart volgens de verordeningen en wordt als grens aangehouden voor kap.
De financiële constructie van de gemeente is behoorlijk veranderd. Maar als eigenaar zijnde van het park ga ik ervan dat het groot onderhoud nu betaald wordt door de centrale stad en niet uit de beheerpot van het stadsdeel.
https://www.amsterdam.nl/zuid-gebied/nieuws/nieuws-oud-zuid/2017/groot-groen-onderhou/
Beste bomenridder, Op het Jekerplein staan veel acaciabomen en ook (bij het speelveldje) lindebomen. De kinderen van de buitenschoolse opvang, die er elke schoolmiddag spelen, krijgen totaal niet 'respect voor de natuur' mee van de begeleiders: in struiken wordt houtafval gesleept en nu is er zelfs een boomhut in een van de lindebomen (of is het een van de amberbomen?) gebouwd met latjes op de stam gespijkerd... ! Mijn vraag is of dit zomaar mag, het is immers openbaar groen om het plein te verfraaien, waar vogels nesten bouwen... Er is een voetbalveld en een speelveld met speeltoestellen, dus de kinderen hoeven zich niet te vervelen... Graag hoor ik wat het beleid hierin is, vr.groet Belinda Leidekker
Hi Belinda,
Een boomhut mag zeker niet. Je kunt er een melding over doen op Verbeterdebuurt.nl of via een Moraformulier (Melding Openbare Ruimte https://www.amsterdam.nl/veelgevraagd/?productid=%7BD5F9EF09-0F3A-4E59-8435-4873EB7CD609%7D), dan moet er naar gekeken worden.Als je wilt dat er sneller ingegrepen wordt kun je via 14020, het centrale nummer van Amsterdam, een handhavingsverzoek doen.
Maar ik snap de kinderen wel. Is toch veel leuker om in de natuur te spelen dan op die standaard speeltoestellen! Misschien een reden om plein natuurlijk in te richten, zodat ze daar hun gang kunnen gaan met hout, zand en water. Dan worden de bomen wel met rust gelaten.
groet,
Lilian
Ik heb een beschadigde (storm) grote, niet door mij geplante dennenboom, deze is lelijk en is naast gevaarlijk een boom di veel licht niet alleen in mijn tuin maar in de directe tuinen beneemt. Wat kan ik doen?
Hi Cornelie,
Je kunt hem laten snoeien door een boomverzorger, zodat de boom weer in balans gebracht wordt. Als je meer wilt laten snoeien dan 20% moet je een kapvergunning aanvragen. Voor het helemaal kappen dus ook.
Lichtbeneming is meestal geen argument voor het verlenen van een vergunning. Overigens kunnen je buren er soms heel anders over denken en juist de schaduw en privacy waarderen. Maar het kan ook zijn dat zij meer licht willen, dan kun je vragen of ze mee willen doen door een bijdrage in de kosten van snoeien.
Behalve schaduw zorgt met name een groenblijvende naaldboom voor fijnstofafvang, privacy, geluidsvermindering, warmtebalans en is een nestel- en schuilplek voor vogels en insecten.
Als je serieus denkt dat de boom gevaar oplevert kun je het stadsdeel vragen om een bomeninspecteur te laten kijken. Deze kan dan evt. een noodkap adviseren. telefoonnummer 14020.
Kosten voor dit alles zijn wel voor je eigen rekening inclusief de leges voor de vergunning. Overigens ben je volgens de nieuwe centrale bomenverordening van Amsterdam bij kap verplicht om een boom van dezelfde waarde te herplanten. Amsterdam staat bekend als bomenstad en wil dit graag zo houden.
Mocht je nog verdere vragen hebben, dan hoor ik dat graag.
Met vriendelijke groet,
Lilian
Welke bomen zijn geschikt voor een relatief smalle straat?
De bebouwing is aan weerszijden ongeveer 20 m hoog.
De bomen moeten komen te staan in een gevel brede voortuin, maximaal 2 à 3 m van de gevel. De straat ligt op het WZWesten.
Misschien heb je hier iets aan?
Index syllabus welke boom past in de straat
Bomen Kiezenstraatbomen
Welke boom past in de straat
Groet,
Lilian
Kappen van een boom aan de eerste van der helststraat
Bedoel je deze https://www.amsterdam.nl/actueel/lokale/@1020996/besluit-18/? 16 boltrompetbomen.
Een deel van de bomen is dood of bijna dood; de andere bomen zijn nauwelijks levensvatbaar. Reden voor het stadsdeel om deze bomen in het jaarlijkse vervangingsprogramma bomen op te nemen.
Conform dit programma worden alle zestien bomen weghalen en vervangen door nieuwe bomen van een type dat meer geschikt is in stedelijk gebied. Er is gekozen voor de Carpinus betulus ‘Fastigiata’, een boomhaagbeuk met opstaande takken.
Waarom deze soort?
? Het is een smalgroeiende, sterke boom met een stevige stam
? Vorm en hoogte liggen niet vast; er zijn verschillende modellen mogelijk; de maximale hoogte is tussen de 5 en 10 meter (jaarlijks te snoeien op de gewenste hoogte)
? Lekt geen hars
? Blijft langer groen
? Trekt nauwelijks ongedierte en insecten aan
? De wortels geven geen druk op de bestrating
? Makkelijk in onderhoud; 1 x per jaar snoeien.
De vergunning kun je inzien op www.amsterdam.nl/bekendmakingen; zoek op postcode 1072NZ.
In de loop van februari -afhankelijk van de weersomstandigheden- gaan we de bomen verwijderen. De nieuwe bomen planten we in het voorjaar. Ze zijn dan al enkele meters hoog en hebben een stamomtrek van 30-35 cm.
Er wordt op het moment enorm gekapt in het Vondelpark. Naar ik vernomen heb zijn er 88 kapvergunningen verleend, maar er zijn al dik over de 100 bomen weg (volgens een tuinman). Het betreft niet alleen iepen maar ook prachtige acacia's. De bomen zitten (zaten) al vol vogelnesten! Wat is hier aan de hand? Groet, Eliane Gerrits, Vondelstraat.
Hi Eliane,
Van meerdere kanten krijgen we deze vraag. Behalve de kapvergunning voor 88 bomen, worden ook een vergunning voor 15 en een voor 52 bomen uitgevoerd. Allemaal in een keer, maar er wordt ook dit voorjaar weer geplant.
Dat is wat we nu weten, ik ben nog aan het verder rondvragen.
Groet,
Lilian Voshaar
Ls,
Mijn buren hebben een boom gekapt, waarvan ik afvraag of er wel een kap vergunning voor is aangevraagd.
Wat is er na het kappen van de boom nog aan te doen? En hoe kan ik het eea uitzoeken?
Alvast bedankt
Gaat dit over Amsterdam Zuid? Op www.bomenridders.nl staan alle kapaanvragen vanaf 1-1-2016. Crtl-f dan kun je zoeken op straatnaam. Daarbij staat een nummer (olo) waarmee je bij de gemeente de aanvraag en beslissing in gaan kunt zien.
6 weken vanaf de datum dat deze beslissing is verstuurd heb je recht op bezwaar.
Daarnaast geldt het in de huidige geldende Bomenverordening Amsterdam, ingegaan per 5 oktober 2016, een herplantplicht van een boom met dezelfde waarde=dikte en hoogte.
Daar zit je onderhandelingsruimte. Ik zou gaan praten met degene die verantwoordelijk is voor de kap over hoe hij/zij die bomen gaat compenseren. Meestal weten ze niet eens dat ze dat moeten.
Maar als er een vergunning is, dan kan die natuurlijk van voor de nieuwe vergunning zijn. Maar ook in de oude verordening geldt een herplant plicht, alleen voor een boom in dezelfde orde, niet waarde.
Als er geen vergunning is, dan zou ik zeker met de eigenaar gaan praten over compensatie in bomen of ander groen.
De gemeente helpt daar niet echt bij want alleen als er bewijslast is, cq een 'heterdaadje'. Dat is juridische ellende waar zij ook niet veel aan kunnen doen.
Groet,
Lilian Voshaar
Beste Bomenridders,
Ik heb een opdracht op school waarbij ik een jaar lang een boom moet bestuderen. Daarbij moet ik ook iets vertellen over de geschiedenis van de boom, wanneer deze is geplant en door wie. Het gaat om een witbloeiende Japanse kers (Prunus serrulata) aan de Jozef Israelskade, tegenover nummer 70. Ik hoop dat u mij verder kunt helpen.
Groeten Halina.
Hi Halina,
Probeer de Nederlandse vereniging voor Dendrologie, dat zijn bomenexperts.
Groet,
Lilian
Geachte heer/mevrouw
Heeft u ook een filiaal in Rotterdam?
Nee wij niet. Maar de Stichting De Bomenridders, is daar het eerste en langste actief in Nederland. http://www.debomenridders.nl/
Hallo Lilian,
Vraagje: er staat in de Achillesstraat kennelijk (postcode 1076PX) kennelijk bomenkap (43 bomen!) op het programma. Eerst stond er per 13 juli 2016 een kennisgeving hiervan en stond er postcode 1076RJ bij. Wij hebben al geprobeerd navraag te doen bij de gemeente, maar zij meldden steeds dat er nog geen besluit was en dat de motivering voor het kappen van deze bomen (het is de hele straat zo'n beetje...) nog niet duidelijk was en dat gewacht moest worden op het besluit. Eergisteren keek ik nog eens en toen zag ik ineens een besluit per 13 juli 2016 met een iets andere postcode (1076PX); dat is hier schuin tegenover dus het betreft hetzelfde. Deze gang van zaken is op zich al best vreemd natuurlijk. Dinsdag gaan we het besluit in zien bij de gemeente om te kijken wat de motivering is; ik vermoed zelf dat het misschien vervanging van de riolering is oid, want wat rechtvaardigt anders de kap van alle bomen in een straat. Alle bewoners van de straat zijn overigens tegen, want juist de bomen maken deze straat zo mooi. Hebben jullie toevallig meer informatie? Ik lees ook over een kaplijst Stadionbuurt, maar die kan ik nergens vinden. Hoor graag!
Mvg Linde
Hi Linde,
Als het goed is heeft collega David contact met je opgenomen over deze bomen. Klopt dat?
Groet,
Lilian
De Carillonstraat straat en andere straten in de diamant buurt worden door de bewoners als erg donker en onveilig ervaren. Daarnaast zou het prettig zijn om meer lichtinval in je huis te hebben. De bomen worden te weinig gekapt waardoor er een wildgroei van blad is en al het daglicht tegen houdt.
De vraag is of de bomen hoger en vaker gesnoeid kunnen worden zoals in de van Woustraat. Er is teveel laaghangend blad wat het daglicht teveel belemmert. De gemeente geeft telkens aan dat het wordt meegenomen in de planning tav bomen onderhoud. Ik dring er telkens toch op aan om deze bomen hoger te kappen en veel vaker te snoeien met name ook in de zomer zodat het de leefbaarheid in deze straat vergroot en er een minder onveilig gevoel heerst. De bomen zijn namelijk geen onderdeel van het HOOFD BOMENSTRUCTUURPLAN van
Stadsdeel Oud-Zuid. Ik snap dan ook niet waarom het stadsdeel hier zo moeilijk over doet aangezien de Carillonstraat en de Diamantbuurt geen onderdeel zijn van dit structuurplan en er mijn inziens dus best wel wat beter onderhoud gepleegd kan worden?
Beste Boaz,
Of bomen wel of niet in het bomenstructuurplan staan zegt niets over de mate van onderhoud alleen over de keuze van de soort boom om te zorgen dat het straatbeeld hetzelfde blijft. Wel is het zo dat bomen langs doorgaande straten ivm vrachtwagens hoger en ons inziens soms onnodig hoog worden opgekroond.
Lichtinval wordt in de stad grotendeels bepaald door de hoge bebouwing rondom. Benedenhuizen zijn altijd donkerder of er nou wel of niet bomen voor staan. Of bedoel je dat de bomen het straatlicht versluieren?
Snoeien doet groeien, al helemaal als je dat op het verkeerde moment of verkeerde manier doet, bomen gaan juist harder groeien en worden nog hoger en breder. Alle straatbomen worden door Stadsdeel Zuid regelmatig geschouwd en zo nodig gesnoeid. Dat gebeurt vooral in het najaar volgens een vaste planning.
Veel mensen vinden bomen in de straat prettig en juist fijn vanwege de extra privacy, geluidsdemping, de fijnstof en CO2 afvang. Om maar niet te hebben over wateropvang.
Per 5 oktober van dit jaar is de bestaande bomenverordening van Stadsdeel Zuid vervangen door een Centrale bomenverordening. De centrale stad heeft ook een hoofdgroenstructuur, die het bomenstructuurplan van Zuid vervangt. https://www.amsterdam.nl/bestuur-organisatie/organisatie/ruimte-economie/ruimte-duurzaamheid/ruimte-duurzaamheid/beschermd-groen/hoofdgroenstructuur/#h3_3
Daarin wordt duidelijk aangegeven hoe belangrijk groen is voor de stad en haar bewoners.
Met vriendelijke groet
Wij hebben net een huis gekocht in stadsdeel Zuid te Amsterdam. Nu staat er een enorme esdoorn van ongeveer 10m hoog en 1.25m omtrek in onze tuin van 35m2. Bijna alle buren inclusief wijzelf hebben last van deze boom: duiven, katten, zonlicht, bladeren enz . Nu is er 1 buurvrouw die de boom graag wilt houden. Wat is de beste procedure om deze boom te kappen. En is hier een vergunning voor nodig?
Graag hoor ik van u. Groeten marlous
Ja daar is zeker een vergunning voor nodig. De nieuwe bomenverordening vraagt bovendien om een herplant met een gelijkwaardige boom.
Informatie daarover vind je hier:https://www.amsterdam.nl/toerisme-vrije-tijd/groen-amsterdam/bomen/bomenverordening/
Met vriendelijke groet
Goedemiddag,
Nav de storm voltrekt zich momenteel in het Vondelpark een ware slachting van bomen onder het motto: "deze stonden toch al op de lijst". Op mijn vraag of deze bomen echt een gevaar zijn wordt het heel stil bij de werkmannen. Dit verontrust mij enorm. Het is duidelijk dat deze lijst wordt gemaakt obv mogelijke aansprakelijkheid vd gemeente en niet obv werkelijk gevaar. Ondertussen verschijnen grote gaten in het park. En…nog belangrijker, het schijnt dat men een nieuwe lijst aan het maken is! en duidelijk dat de buurtbewoners niet betrokken worden bij deze lijstopmaak. Wat kunnen wij doen?
Ik heb overigens gekeken bij stadsdeel Zuid maar het is me niet helemaal duidelijk waar ik sectie: "bekendmakingen" moet vinden.
Ik hoor graag van jullie!
Beste vrager,
Helaas heb je geen response adres erbij gevoegd. Hopelijk zie je dit antwoord op onze website.
Allereerst: de storm heeft in de hele stad schade aan bomen veroorzaakt, het waaide hier met windkracht 10. De bomen staan nog in het blad en vangen daardoor extra veel wind. Sommigen waaien om, anderen worden dusdanig losgetrokken dat het niet verantwoord is om ze te laten staan.
Dat gaat inderdaad over aansprakelijkheid. Zeker in het drukke Vondelpark is dat een risico wat niet genomen wordt.
Het weghalen van deze risicobomen wordt uitgevoerd middels een noodkap. Dwz dat er meteen gehandeld kan worden, er is geen sprake in inspraak.
Heel triest, maar er worden weer nieuwe bomen voor teruggeplaatst hoor. Dat is verplicht.
Hier staan alle bekendmakingen van het stadsdeel: https://www.amsterdam.nl/actueel/bekendmakingen/filter/vergunningen-zuid/
Met vriendelijke groet,
Lilian
Geachte heer, mevrouw,
Sinds 1 februari jl. heb ik een nieuwe huisbaas. Hij meldde mij dat hij de prachtige boom die in de achtertuin staat wil gaan kappen zodat er meer licht in de appartementen komt. Ik en mijn buurvrouw vinden dat erg. De boom geeft zomers een natuurlijke zonwering en biedt een plaats voor duiven en kleine vogels, kortom wij zijn daar geen voorstander van.
Hoe kan ik dat op een vriendelijke manier aanpakken dat het niet doorgaat ?
Graag zou ik uw advies willen hebben.
Vriendelijke groet,
Marjolein Kok
Frans Halsstraat 10-2
1072BR Amsterdam
Geachte mevrouw Kok, beste Marjolein,
Is jullie huisbaas niet gevoelig voor je argumenten? Dat is jammer, want je hebt helemaal gelijk.
Vraag hem of hij dan ook gaat zorgen voor zonwering. En voor jullie vermindering van privacy en de toename in geluidsoverlast in de binnentuin. Maar vertel vooral dat tenminste twee van zijn huurders het er niet mee eens zijn.
Zelfs al wordt de boom gekapt dan heeft de eigenaar een herplantplicht. Er moet een boom van dezelfde categorie (hoogte) terug geplant worden.
Weet hij dat wel?
Je zou kunnen meten per dag wanneer er en of er schaduw is door die boom. In de binnentuinen van De Pijp is het meestal niet een boom die voor schaduw zorgt, maar de vooral hoogte van de bebouwing rondom. In principe is binnen de bomenverordening van Stadsdeel Zuid lichtbeneming geen reden tot kap wordt een kapaanvraag afgewezen.
- Als hij deze boom wil kappen, zal hij een kapvergunning moeten aanvragen. Die wordt dan aangekondigd op de stadsdeel pagina http://www.zuid.amsterdam.nl/bestuur_en/publicaties-zuid/bekendmakingen/.
- Ga op het stadsdeelkantoor kijken naar welke argumenten worden aangevoerd voor kap.
- Jullie als belanghebbenden kunnen een bezwaarschrift indienen binnen 6 weken na datum van 'het besluit tot verlening van een kapvergunning'. En/of je kunt de buren aan weerszijden en aan de overkant mobiliseren en ook bezwaar laten indienen.
- We kunnen je wel helpen met het opstellen van een bewonersbrief met argumenten tegen kap, die iedereen zelf kan ondertekenen en inleveren bij het stadsdeel.
Mocht hij vervolgens bedenken om de boom te kappen zonder vergunning, dan kun je dat tegenhouden. Vraag om die vergunning, is die er niet bel 14020 zeg 'illegale kap aan de gang', ik moet nu Handhaving hier hebben. Meestal is de aannemer of hovenier dan klaar ermee. Er wordt een proces verbaal opgemaakt waaruit een boete volgt.
Met vriendelijke groet,
Lilian@bomenridders.nl
Waar kan je esdoorns vinden in het Amsterdamse bos
Ik heb geen idee. Vraag het de boswachterij http://www.amsterdamsebos.nl/contact/
Ik woon in de Argonautenstraat. Vorige herfst heeft een bedrijf van de bomen in de buurt veel lagere takken weggezaagd en deze herfst hebben ze het opnieuw gedaan. Vaak ging het zelfs om dunne korte takken. De bomen worden langzaam lantaarnpalen met een pluimpje groen. Het groen begint nu vaak op de tweede etage of hoger. De takken zaten niet tegen de gevel en benamen niet het licht. Ik heb de indruk dat hier een dienst of bedrijf bezig is die/dat zichzelf in stand houdt door elk jaar wat takken af te zagen. Dwangmatig is van elke boom iets afgezaagd, tot kleine twijgen toe. Ik heb geen idee van het nut, want de bomen leveren geen enkel gevaar of hinder op, ook niet bij wind, daar zijn ze te smal voor. Ik vrees dat volgend jaar opnieuw gezaagd gaat worden, want zonder zaagwerk verdienen ze geen geld. Kan iemand mij vertellen wat het nut is van dit soort acties. Ook elders in de stad ontstaan zo karikaturen van bomen.
Geachte heer Koenders,
Mijn eerste reactie was dat dit hoort bij het opkronen van bomen. Dat wordt gedaan om de doorgang voor het verkeer (vrachtauto's) mogelijk te maken.
Dit staat in het wegen verkeersreglement. Ook voor de boom is het beter dat er geen takken worden afgescheurd door langsrijdende vrachtwagens. Dit kan tot verwondingen lijden met een mogelijkheid tot infectie, waar de boom dood aan kan gaan.
Ik heb nog even specifiek nagevraagd hoe dat in de Argonautenstraat is gegaan en dat is inderdaad volgens deze regel en volgens het bomenonderhoudsplan.
Mocht u nog verdere vragen hebben, dan hoor ik dat graag.
Met vriendelijke groet,
Lilian Voshaar
Bomenridders Amsterdam Zuid
Vorige bewoners van ons huis hebben een, volgens mij, roodbladige noorse esdoorn geplant in de achtertuin die ondertussen ruim 10 meter hoog is geworden en vell overhangende takken geeft bij de burn. Nu lees ik dat bij een acer: snoeien is bloeien geldt. Niet snoeien dus. Maar is kap dan de enige optie om de boom in toom te houden?
Ik ben op zoek naar iemand die ons goed advies kan geven omdat we deze boom zelf niet kwijt willen! Graag een reactie,
met dank en vriendelijke groet,
Annemarie
Hi Annemarie,
Een esdoorn is best wel te snoeien, mits deskundig gedaan én op het juiste moment. Ik kan je Veronica van Amerongen aanraden als het gaat om snoeien.
Het schijnt wel zo te zijn dat je de snoei daarna regelmatig moet herhalen, want snoei stimuleert groei bij bomen.
http://www.bomenstichting.nl/boomspecialisten/taxateurs-van-bomen/veronica-van-amerongen-groendirectieholland.html
Met vriendelijke groet,
Lilian
Na de derde storm op rij dreigt onze 9-meter hoge conifeer nu om te waaien. De aarde komt al een beetje omhoog. We zouden hem enorm missen en voelen ons beschut achter al het groen het hele jaar door. Welk advies kunt u geven? Riet Zegers
Beste Riet,
Een conifeer heeft een ondiep wortelpakket en geen diepe penwortels. Ik hoor net van de bomenconsulent dat stutten ervoor zorgt dat de boom 'lui' wordt en dat de conifeer dan gaat leunen op de stut. De conifeer steekt dan geen energie meer in het versterken van de wortels. Volgens hem is de kans vrij klein dat de conifeer nog vastgroeit. En als het een Cupressocyparis Leylandii, die heeft zwak groeiende wortels en gaat het zeker niet redden.
Kijk of de conifeer het zelf nog red doordat hij nieuwe wortels aanmaakt. Ik ben bang dat het anders einde oefening is, jammer van zo'n mooie grote conifeer.
met vriendelijke groet en we duimen dat hij het redt,
Lilian
Eind vorig jaar en een paar dagen geleden vertelde een buurman in de W.Pijperstraat dat alle bomen alhier gekapt gaan worden omdat ze ziek zouden zijn. Heeft u hier info over, ik heb er niets over gevonden in de reguliere bladen.
Beste bewoner van de W. Pijperstraat,
Vergunningen zoals kapvergunningen worden niet meer in de krant gepubliceerd, maar op de website van het stadsdeel. Iedere vrijdag verschijnt er een nieuwe lijst op de pagina: http://www.zuid.amsterdam.nl/bestuur_en/publicaties_van_het/officiele/officiele/.
Het zijn nogal lange lijsten in PDF, maar u kunt zich een hoop leeswerk besparen door met de zoekfunctie van uw computer te zoeken op bijvoorbeeld de woorden 'kap', 'kappen' of 'Pijperstraat'.
Na verlening van een vergunning kunt u gedurende zes weken bezwaar maken tegen de kap. Het is altijd een goed idee om dan het dossier dat bij de vergunning hoort te gaan inzien op het stadsdeelkantoor aan de President Kennedylaan 923. Zo kunt u zich een beter beeld vormen van de redenen voor de kap. In het dossier zit altijd een rapport over de toestand van de boom in kwestie.
U kunt voor het inzien van het dossier een afspraak maken via telefoonnummer 14020 of de website:
http://www.amsterdam.nl/veelgevraagd/hoe-maak-ik-een-afspraak-met-de-afdeling-vergunningen/?caseid={37164BAC-1761-4EDA-A1C0-7F1758506BC5}
Mocht u rare dingen vinden, dan is het altijd goed om contact te zoeken met uw buren. Samen sta je sterker. Eventueel kan een Bomenridder adviseren.
Groeten van David van Bezooijen
Wij hebben een meneer in de straat een paar huizen van me vandaan en die laat de esdoorns welig tieren in zijn tuin, met gevolg dat binnenkort ieder in een donker bos komt te zitten, wat valt hier aan te doen?
Een eigenaar van een boom, dus niet een huurder, heeft een onderhoudsplicht. Onderhoudsplicht om te zorgen dat de boom geen schade of overlast veroorzaakt.
Vraag 1 is dus wie is de eigenaar? Een corporatie of makelaar reageert meestal zakelijker dan een particuliere eigenaar.
Vraag 2 is er al met hem of haar gesproken over uw bezorgdheid? Mogelijk dat er over te praten is om het 'bos' uit te dunnen? Zaailingen kunnen zonder kapvergunning worden verwijderd. Snoeien heeft bij esdoorns geen zin. Zij zijn HET voorbeeld van : snoeien doet groeien. Het volgende jaar is de boom al weer even groot.
Vraag 3 Heeft u andere buren benaderd om gezamenlijk met de eigenaar te zoeken naar een oplossing?
Mijn buurvrouw laat haar boom in de tuin zo hoog boven het dak uit groeien, zodat ik daardoor schaduw in mijn tuin heb. ik vraag me af of zij geen rekening moet houden met buren wat die boom betreft
Nee, dat hoeft zij niet. Lichtbeneming wordt hier in dit Stadsdeel niet als reden tot kap gezien.
Zou graag bomen in de Brahmsstraat in Amsterdam Zuid gesnoeid willen zien. Bij wind waaien de takken tegen de ramen aanen de boom is topzwaar en ontneemt al te veel daglicht. Bent u een gemeentelijke instantie?
Nee wij zijn geen gemeentelijke instantie maar een groep bewoners die de belangen van bomen in de stad verdedigen.
Het antwoord op uw vraag:
U kunt de vraag voorleggen aan de wijkmanager van uw buurt, via 14020. Deze is verantwoordelijk voor het onderhoud van de straatbomen.
Een andere optie is om een melding te doen via het loket openbare ruimte.
Hoe weet ik of er een kapvergunning is aangevraagd of verleend?
Stadsdeel Zuid publiceert elke week een lijst met aangevraagde en verleende omgevingsvergunningen op adres op haar website. Een kapvergunning is een onderdeel van een omgevingsvergunning, als de aanvrager dat heeft aangevinkt.
Alle verleende omgevingsbesluiten die na 1 februari 2013 zijn afgegeven, liggen niet meer ter inzage bij de informatiebalies. Zij zijn alleen nog in te zien op afspraak. Het gaat hierbij expliciet om de gepubliceerde omgevingsbesluiten die de bezwaar-/beroepstermijn van zes weken nog moeten doorlopen. Om de stukken in te zien, kunt u een verzoek indienen via e-mail vergunningen@zuid.amsterdam.nl. Het inzien van de stukken kan op maandag, dinsdag of woensdag: tussen 08.30 en 12.00 uur, of tussen 14.00 en 16.00 uur. De afspraak vindt altijd plaats op het stadsdeelkantoor Tripolis, aan het Burgerweeshuispad 301.
Voor uw verzoek hebben zij de volgende gegevens nodig:
- Uw naam, telefoonnummer en e-mailadres.
- Het dossiernummer en het adres van het betreffende besluit (dit staat in de publicatie).
- De publicatiedatum van het besluit.
- Uw voorkeur voor een dag en tijdstip (binnen de bovengenoemde dagen en tijden).
Mijn buurman wil een boom in de binnentuin kappen. Kan dat zomaar?
Een boom met een stamomtrek groter dan 31 cm kappen mag alleen met een kapvergunning. De eigenaar van de boom (meestal de eigenaar van de woning op de begane grond) dient deze aan te vragen bij stadsdeel Zuid. Stadsdeel Zuid beoordeelt of de aanvraag klopt. Het stadsdeel publiceert zowel de aanvraag als het besluit tot verlenen of weigeren van de kapvergunning op de website. U kunt daartegen dan schriftelijk een zienswijze (aanvraag) in dienen of bezwaar (op verleende vergunning) maken. In ons artikelen archief staan verschillende voorbeelden van bezwaarschriften.
Ze zijn nu bezig een boom om te zagen. Wat kan ik doen om dat tegen te houden?
u kunt bellen met het telefoonnummer van de gemeente, 14020 en vragen naar de afdeling Handhaving van stadsdeel Zuid. Buiten kantooruren kunt u in dringende gevallen bellen met: (opzoeken)
Ik heb veel last van de boom bij ons in de binnentuin. Kan de boom niet gesnoeid worden of gekapt?
Het gezegde is 'als je begint met snoeien, dan blijf je snoeien'. In de regel gaan bomen harder groeien als je ze snoeit. Die snoeibeurt zal dan elke paar jaar opnieuw moeten worden gedaan. Overigens is er bij een snoeibeurt van meer dan 20% ook een kapvergunning nodig in Amsterdam Zuid.
Hinder door lichtbeneming of vallend blad zal niet snel leiden tot toestemming om een boom te kappen. Als een boom dreigt om te vallen en schade kan aanbrengen aan bijvoorbeeld gebouwen er omheen, is het een ander verhaal. Ook dan zal een kapvergunning moeten worden aangevraagd bij het stadsdeel. Een boomdeskundige van het stadsdeel zal de situatie komen bekijken.
Ik heb gezien dat er een kapvergunning is aangevraagd voor een boom bij mij in de straat. Wat kan ik doen?
U kunt een zienswijze indienen waarin u de argumenten voor kap weerlegd met argumenten voor behoud. Deze zienswijze moet binnen 4 weken nadat de aanvraag is bevestigd aan de aanvrager bij het stadsdeel binnen zijn.
Er staat hier een heel bijzondere boom. Hoe kan ik een boom voordragen voor de monumentale bomenlijst?
met DIT (link) formulier kunt u een boom voordragen voor de Lijst Monumentale Houtopstanden van stadsdeel Zuid. een speciiale commisise beoordeelt de voorgedragen bomen. de criteria vindt u HIER (link)