Per 5 oktober is een nieuwe bomenverordening van kracht geworden voor heel Amsterdam. Voor vergunningen aangevraagd vóór die datum geldt de oude stadsdeelvergunning. Alles na 5 oktober valt onder de nieuwe verordening.
Hier staat alle officiële informatie .
Sinds 2004 hebben de Bomenridders Amsterdam Zuid zich ingezet voor het behoud van stadsbomen door in te spreken op bomenbeleid en bomenverordering. Daarnaast hebben we jarenlang een opleiding georganiseerd om bewoners te leren om zelf bomen te redden. Bovendien hebben we vele mensen kunnen helpen bij een dreigende kap van bomen in de buurt. Dat was mooi en dankbaar werk.
Daarbij werden wij en deze website ondersteund door Natuur&Milieuteam Zuid.
De afgelopen jaren is er steeds verder bezuinigd op de dienstverlening van NMTzuid. Per 2021 houdt de ondersteuning van de bomenridders helemaal op. Deze website is verouderd en moet eigenlijk worden vervangen, maar daar is geen geld meer voor. Hij blijft nog wel even in de lucht, maar zal tzt ook verdwijnen.
Heel verdrietig want daarmee houden de bomenridders er ook mee op.
Het was ons een genoegen, dat we toch vaak nog konden helpen bij het behoud van bomen.
Bomenridders Amsterdam Zuid
lees meer
Zeg tegen de EU dat ze nu moet handelen!
Klimaatverandering, woedende bosbranden en een uitgestrekte landbouw roeien de bossen, savannes en andere kostbare ecosystemen van onze planeet uit. Deze verwoesting van de natuur gaat snel – en houdt rechtstreeks verband met het vlees, de zuivel, de palmolie, de koffie en de chocolade die we in Europa eten. Van het Amazonegebied tot de Aziatische regenwouden is de EU verantwoordelijk voor meer dan 10% van de wereldwijde vernietiging van bossen.
Jij kunt helpen! Er is een petitie opgesteld waarmee je snel en eenvoudig kunt deelnemen aan een openbare raadpleging over EU-acties om de voetafdruk van de EU op het gebied van bosvernietiging aan te pakken. Door deel te nemen vraagt u de Europese Commissie rechtstreeks om een krachtige wet ter bescherming van de bossen en de natuur in de hele wereld.
Haal de ontbossing van je bord
Lokale melk kan afkomstig zijn van koeien die gevoed worden met soja van land dat ooit bedekt was met spectaculaire bossen. De koekjes waar je van houdt kunnen niet-duurzame palmolie of cacao bevatten die op land wordt verbouwd dat door inheemse volkeren is weggerukt.
Dit moet gestopt worden – laten we de ontbossing van ons bord halen.
We kunnen dit bereiken met een sterke EU-wetgeving om producten die verband houden met ontbossing en de vernietiging van ecosystemen buiten de EU-markt te houden – en dit is nu binnen handbereik. Vul de petitie in om de roep om een nieuwe wet nog luider te maken.
Zeg NEE tegen door de EU gestuurde ontbossing!
De openbare raadpleging over EU-maatregelen om de ontbossing een halt toe te roepen is nu geopend. Door de online petitie #Together4Forests te ondertekenen, dring je er bij de EU-besluitvormers op aan een einde te maken aan de ontbossing door de EU. Vertel de EU dat we een sterke wet nodig hebben om de bossen en de natuur in de wereld te beschermen – de besluitvormers luisteren – Teken nu op deze pagina!
Vertaald met www.DeepL.com/Translator (gratis versie)
lees meerDeze vraag krijgen we vaak: is klimop niet heel slecht voor een boom? Nee hoor, zeggen we dan, die boom heeft daar geen last van.
Als je meer wil weten over hoe dat zit, lees dan dit interessante artikel uit Boomzorg van Thomas Ludwig over dit onderwerp. Boomzorg artikel klimop en boom
Foto door form PxHere
lees meerVolgende kaart met te kappen bomen gepubliceerd door Gemeente Amsterdam. Blijft er nog wel wat over?
lees meerDit geeft weer hoop. Hopelijk worden er hierdoor andere keuzes gemaakt als het om bomen gaat.
Interessant artikel in Trouw: bomen-leven-de-samenleving-niet-alleen-zuurstof-op-maar-ook-keiharde-euro-s
lees meer“Vanuit het hele land krijgen we tips van bezorgde natuurliefhebbers over het kappen van bos in hun buurt. Soms is dat goed te verklaren, maar soms ook niet. Met een interactieve kaart brengen we de plekken in beeld waar tipgevers ons op wijzen”.
Het Schoorlse bos is een paar weken terug benaderd door de Monitor. Intussen heeft de Monitor ter voorbereiding van hun uitzending hier in de Achterhoek een paar locaties bezocht. O.a. Drenthe en de Schoorlse Duinen volgen nog liet men ons weten.
Nu het onderwerp nog volop in de belangstelling staat door het interview van journaliste Edith Hazelzet met voormalig SBB directeur Frits van Beusekom, is het aan ons om de zaak goed warm te houden! Via onderstaande link kom je bij de oproep of dit ook speelt in jouw omgeving. Laat de bomen niet in de steek. Vertel je verhaal!
Vul dit onderzoek van de Monitor in en verspreid het ook onder je achterban:
Hoe is het gesteld met het bos in jouw buurt? Laat het de Monitor weten!
En teken de petitie Beter Natuurbeleid !
lees meerThursday 17 January Inloop 19.30 uur, start 19.45 uur tot ca. 22.00 uur
Bomenridderavond over de bomenverordening Amsterdam
Wat houdt dat in een bomenverordening? Wat zijn de rechten en plichten van jou als bewoner, ondernemer of van de gemeente als het om bomen in de tuin of de stad gaat? In de bomenverordening is dat allemaal vastgelegd wat betreft bomen in de openbare ruimte of in de particuliere tuinen.
Een verordening zorgt ervoor dat er een eerlijke afweging wordt gemaakt tussen de verschillende belangen. Tussen buren, tussen huurder en verhuurder, tussen gemeente en bewoners of bedrijven.
Hans Kaljee, bomenconsulent bij de Gemeente Amsterdam, is expert in de wet en praktijk van de bomenverordening die voor heel Amsterdam geldt sinds oktober 2016. Tijdens deze avond zal hij dit aan de hand van praktijkvoorbeelden haarfijn uit de doeken doen. Zijn brede ervaring op Amsterdams bomengebied staat altijd garant voor een bevlogen verhaal. Aan het eind van de avond is er ruimte voor vragen en discussie over praktijkgevallen.
Aanmelden voor deze extra avond
Er is een beperkt aantal plaatsen. Aanmelden voor deze extra avond kan alleen nog voor de wachtlijst. Dat kan via een mailtje via het formulier op deze pagina. Je ontvangt een mail als er een plaats vrij komt. jOf je kunt op de avond zelf om 19.30 uur kijken of er een aanmelding is vervallen.
Verder organiseren de Bomenridders in de komende maanden:
- Een filmvertoning van ‘Amsterdam Wildlife’ met inleiding door een van de makers, stadsecoloog Martin Melchers
- Een avond met de Amsterdamse Bomenstichting over monumentale bomen in de stad
- Een bomenwandeling in een arboretum met bijzondere bomen
Teken de petitie!
Saturday 24 February 13.00 uur
Als de loofbomen in de herfst hun bladeren hebben laten vallen dan zien ze er erg kaal uit en wordt het op naam brengen iets minder gemakkelijk. Toch zijn
ze zeker nog karakteristiek door onder anderen de bast, de knoppen en andere typische winterkenmerken. De gewone els is bijvoorbeeld goed herkenbaar aan de elzenproppen maar ook aan de gesteelde knoppen en de esdoorn aan de tegenoverstaande takken.
Bomenexcursie
Hans Kaljee is de hoofdstedelijke bomenconsulent en zal gedurende twee uur aan de hand van een wandeling vertellen over de veelal bijzondere loof- en naaldbomen van de Nieuwe Oosterbegraafplaats. Op de begraafplaats staan ruim 750 (!) verschillende bomen. Elk jaar breidt het ‘arboretum’ uit met nieuwe soorten. Sommige nieuwe soorten werden zelfs van zaad uit China opgekweekt. Zo zijn er 32 verschillende soorten eiken en 57 verschillende soorten esdoorns.
Georganiseerd door KNNV-Afdeling Amsterdam. Aanmelden niet nodig.
Vertrekplaats
Arboretum Nieuwe Ooster, parkeerplaats ingang Rozenburglaan 5
lees meer